Η Εορτή του Αγίου Νεκταρίου στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών

Στις 9 Νοεμβρίου του Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών γιόρτασε τον Άγιο Νεκτάριο, που είναι ο προστάτης όλων των Εκκλησιαστικών Σχολών της πατρίδος μας.

Στο Εκκλησάκι του Σχολείου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβαν μέρος ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές, Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Εστίας και ο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Ομιλητής ήταν ο Θεολόγος καθηγητής κ. Νικόλαος Κώσταλος.

Ο ομιλητής ανέφερε ότι ο Άγιος Νεκτάριος είναι ένας σύγχρονος άγιος, εκοιμήθη μόλις το 1920, και η παρουσία των αγίων είναι ένα από τα γνωρίσματα της Εκκλησίας μας. Άγιοι δεν υπήρχαν μόνο παλιά, αλλά υπάρχουν και σήμερα.

Ειδικότερα έκανε λόγο για τη δράση του Αγίου ως Διευθυντού της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και ανεφέρθη ιδιαίτερα στην αγάπη του για τους μαθητές. Προτιμούσε να τιμωρήσει ο ίδιος τον εαυτό του, παρά να τιμωρήσει μαθητές και όταν ερχόταν στην ανάγκη, το έκανε με πολλή προσοχή και μόνο για παιδαγωγικούς λόγους και να βοηθήσει τα παιδιά.

Τονίστηκαν επίσης οι πρωτότυπες για την εποχή του παιδαγωγικές μέθοδοι που χρησιμοποιούσε σε συνδυασμό με την πνευματικότητά του και την ιδιότητά του ως Κληρικού.

Τέλος, πρόβαλε το πρότυπο του Αγίου ως προστάτη των Εκκλησιαστικών Σχολείων, καθώς και την αναγκαιότητα ενίσχυσης, στη σημερινή εποχή, της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στην οποία άφησε ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα ο Άγιος Νεκτάριος.

Στην αίθουσα εκδηλώσεως του Σχολείου η χορωδία έψαλλε τον ύμνο του Αγίου προς την Παναγία μας «Αγνή Παρθένε», το Απολυτίκιό του και παρουσιάσθηκε φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του. Η εκδήλωση έκλεισε με σχετικό βίντεο από την πράξη αγιοκατάταξης του Αγίου Νεκταρίου.