Ημερίδα Εφηβικής Δημιουργίας

 

Σε ημερίδα των Πολιτιστικών Δικτύων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας συμμετείχε και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών τη Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Ιουνίου 2015.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κατάμεστο από μαθητές και εκπαιδευτικούς αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών με τη συμμετοχή αρκετών σχολείων του νομού. Το σχολείο μας παρουσίασε δύο προγράμματα που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-15 με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Νικόλαο Κώσταλο, Θεολόγο και συμμετέχοντα εκπαιδευτικό τον κ. Βασίλειο Μπούτσικα, καθηγητή Πληροφορικής.

Η ομάδα αποτελείτο από τους μαθητές Γιαννακόπουλο Σωτήριο, Μενγκλεμπέη Μιχαήλ, Δρογγίτη Γεράσιμο, Παναγιωτόπουλο Χρήστο και Ρέντζο Ιωάννη οι οποίοι παρουσίασαν δύο προγράμματα.

Το πρώτο πρόγραμμα είχε τίτλο «το ντύσιμο της Αφροδίτης» και βασίστηκε σε ένα ψηφιδωτό δάπεδο, έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Το σώμα της Αφροδίτης ήταν γυμνό. Στα Χριστιανικά χρόνια, για να διατηρηθεί το ψηφιδωτό, αλλά και να θαυμάζεται, οι χριστιανοί, οι οποίοι αγαπούσαν την αρχαία Ελληνική τέχνη, και την θεωρούσαν ότι είχε φθάσει στο υψηλότερο σημείο έκφρασης, το γυμνό σώμα  της Αφροδίτης «ντύθηκε» με νέα ψηφοθέτηση.   Μέσα από το ψηφιδωτό αυτό, οι μαθητές διέκριναν τη μεγάλη συνάντηση του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό και την αλληλεπίδραση που είχαν μεταξύ τους.

Το δεύτερο πρόγραμμα είχε τίτλο «Βυζαντινά μνημεία ανά την Ελλάδα», όπου οι μαθητές επέλεξαν Βυζαντινά μνημεία από όλη την Ελλάδα και είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν εξ αποστάσεως με τρία σχολεία του Κιλκίς, για να καταλήξουν από κοινού στη δημιουργία ηλεκτρονικού τουριστικού οδηγού, με τη μορφή ιστολογίου.

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην πολιτιστική ομάδα του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, αλλά και όλων των υπολοίπων σχολείων, όπου «μέσα από τέτοιου είδους δράσεις παράγουν πολιτισμό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπεύθυνη των πολιτιστικών θεμάτων κ. Ισμήνη Καβαλλάρη.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι μαθητές όλων των σχολείων έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό μας,  τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τις νέες τεχνολογίες αλλά και μεταξύ τους, ανταλλάσοντας σκέψεις και απόψεις με αποτέλεσμα να καλλιεργείται μια ευγενής άμιλλα, η οποία σίγουρα αποβαίνει ωφέλιμη στους μαθητές.

Οι καθηγητές και οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών βραβεύτηκαν για την πρωτότυπη εργασία τους και τα βραβεία τα απένειμε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.