2η Συναυλία Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής 2017

Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 2η ετήσια συναυλία της Χορωδίας των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «Μαρτυρίες Ζωής». Η συναυλία έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και έλαβε χώρα στην αίθουσα της Μονής Λαζαριστών «Σωκράτης Καραντινός» . Στα πλαίσια της εκδήλωσης λειτούργησε στον προθάλαμο του θεάτρου έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα: «Ψηφίδες από τη ζωή του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου - Λυκείου Νεαπόλεως».

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ο προϊστάμενος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης π. Σταύρος Μπόζος, ο π. Λεόντιος, εκπρόσωπος του Αγίου Ιερισσού και Αγίου Όρους, οι Δήμαρχοι Ευόσμου, κ. Πέτρος Σούλας, και Αμπελοκήπων, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, π. Διονύσιος, κληρικοί κ.ά.

Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου, ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Βαρνάβας. Ο Μακαριώτατος, χαρακτήρισε την εκδήλωση «όραμα ζωής και μαρτυρία ελπίδας, από νέους ανθρώπους που εργάζονται για έναν καλύτερο κόσμο».

Στη συνεχεία, ο Προϊστάμενος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, π. Σταύρος Μπόζος, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης και υπογράμμισε ότι τα Εκκλησιαστικά Σχολεία «παράγουν» μικρούς Ιεραποστόλους και ότι η σημερινή συναυλία δείχνει έμπρακτα την ενότητα και προβάλει μια μαρτυρία ζωής μέσα από τη ζωή και το μαρτύριο τεσσάρων Αγίων της Εκκλησίας μας.

Τη σκυτάλη πήρε η εβδομηκονταμελής μικτή χορωδία των δέκα Εκκλησιαστικών Σχολείων, η οποία υπό την καθοδήγηση του Μουσικού του Εκκλησιαστικού Σχολείου Νεάπολης, κ. Χρήστου Χαλκιά και την ταυτόχρονη πολύτιμη αρωγή των Mουσικών ? διδασκάλων των λοιπών Εκκλ. Σχολείων, απέδωσε με μοναδικό τρόπο ιερούς ύμνους της Εκκλησίας μας στο πρώτο μέρος. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας, περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Βαρνάβας όπου συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης και ευχαρίστησε τους χορωδούς και τις αντιπροσωπείες των λοιπών Εκκλησιαστικών Σχολείων, που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς και τους Συλλόγους των καθηγητών.

Έκλεισε υπογραμμίζοντας : «Τον πόνο μας κάνουμε προσευχή, και το παράπονό μας τραγούδι, χορό, για ν΄ ανταμώνουμε όλοι μαζί».