Η γιορτή της εθνικής επετείου στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών

Με κάθε λαμπρότητα και πατριωτικό παλμό εορτάστηκε την Παρασκευ? 24 Μαρτίου η επέτειος της Επανάστασης του 1821, στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Τη γιορτή παρουσίασαν οι μαθητές της Α΄, Β΄και Γ΄ τάξεως του σχολείου. Η χορωδία του σχολείου απέδωσε ύμνους και επίκαιρα τραγούδια υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Παύλου Μάλλιαρη.

Παράλληλα προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με το περιεχόμενο της εορτής, ενώ τονίστηκε η προσφορά της Εκκλησίας και του κλήρου στον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων. Επιπλέον έγιναν ιστορικές αναφορές σε σημαντικά γεγονότα αυτοθυσίας.

Η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Ανδριάνα Ανδριοπούλου αναφερόμενη στο βαθύτερο περιεχόμενο της Ελληνικής Επανάστασης, τόνισε ότι «η διάθεση αυτοθυσίας του κλήρου της εκκλησίας ήταν το φως που φώτιζε  αδιάκοπα το άγιο καντήλι της ελπίδας και της πίστης στην τελική ανάσταση του Γένους. Αυτό το φως απαιτούν και οι σημερινές δύσκολες μέρες, να στραφούμε στις πνευματικές μας ρίζες και κυρίως στην πηγή της Ορθοδοξίας, για να αντλήσουμε πνευματική και ηθική δύναμη και να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή γενιτσαρισμού».

Την εορτή έκλεισε με σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε την βαθειά του ικανοποίηση και την χαρά του για το έργο το οποίο επιτελείται στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και ευχαρίστησε τον κ. Διευθυντή, τους κ. Καθηγητές και όλο το προσωπικό του Σχολείου, ιδιαιτέρως δε τα παιδιά γιά την συνέπεια, την εργατικότητά τους και το ήθος τους.

Ο διευθυντής κ. Ιωάννης Κόττορος, υπογράμμισε ότι «εκείνο που δε μπόρεσε ποτέ κανείς να αφαιρέσει από τους  Έλληνες είναι η Εθνική υπερηφάνεια» και κατόπιν  παράδωσε τη σημαία στον αριστούχο μαθητή  της Γ΄ Λυκείου και σημαιοφόρο του σχολείου μας Αθανάσιο Λόη. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.