Εορταστική Εκδήλωση για την συμπλήρωση 30 ετών λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Λυκείου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΩΝ 2009», την 25η Νοεμβρίου 2009 και ώρα 8 μ.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών  πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στα τριάντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών.

mitropolitisΤις εκδηλώσεις άνοιξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος ανεφέρθη στην  ιστορία του Σχολείου αλλά και στην τριαντάχρονη προσφορά του που δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, «δεν έχει αποκλειστικό σκοπό την παροχή θύραθεν γνώσεων και προετοιμασία για την περαιτέρω επαγγελματική ή κοινωνική καταξίωση των μαθητών. Σκοπός της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης γενικώς είναι ο καταρτισμός των μαθητών και η πνευματική τους καθοδήγηση μέσα από την ενδελεχή μελέτη των Θείων και Ιερών Γραφών, των ιερών συγγραμμάτων των Αγίων της Εκκλησίας μας και την μυστηριακή ζωή, ώστε να υπηρετήσουν την Αγία μας Εκκλησία και τον κόσμο, ως ιερείς του Θεού του Υψίστου. Αυτό σημαίνει, ότι δεν αποφοιτούν από το Εκκλησιαστικό Σχολείο απλώς ερασταί της επιστήμης γενικώς ή μέλλοντες επαγγελματίες, αλλά άνθρωποι του πνεύματος και της απόφασης να υπηρετήσουν θυσιαστικά τον Θεό και τους ανθρώπους. Να σταθούν ενώπιον του Φρικτού Θυσιαστηρίου, ως Λειτουργοί των Μυστηρίων του Θεού και με την επιτέλεση της Ιεράς Μυσταγωγίας, να ενώνουν τον Ουρανό με τη γη, κατεβάζοντας όχι απλώς φωτιά, όπως θα έλεγε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αλλά το Πανάγιο Πνεύμα, δοκιμαζόμενοι αυτοί πρώτα στο πυράκτωμα της φρικτής Πεντηκοστής και προσφέροντας την όντως Ζωή στους άλλους».

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε το Ορατόριο «Του καλού των Πατρέων ποιμένος, Ανδρέου του Πρωτοκλήτου». Το ορατόριο είναι ποίημα του Ανδρέα Λιαμή, και τη μουσική του σύνθεση επιμελήθηκε η Χρυσούλα Τσιμούρη.

oratorio

Στην παρουσίαση του Ορατορίου έλαβαν μέρος:

1.- Το Ορχηστρικό και μικτό φωνητικό σύνολο, με διδασκαλία Ελευθερίου Καλκάνη.

2.- Η Πολυφωνική χορωδία Πατρών ? Μικτή, με διδασκαλία Σταύρου Σολωμού.

3.- Η Πολυφωνική χορωδία Πατρών ? Παιδική, με διδασκαλία Ελένης Παπαδοπούλου.

4.- Ο Βυζαντινός χορός μαθητών και αποφοίτων του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, με χοράρχη τον Ιωάννη Κόττορο.

5.- Η Νεανική χορωδία εκπαιδευτηρίων «ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ», με διδασκαλία Ηλία Λιαμή.

6.- Σολίστες: Απόστολος Κανάρης, π. Γρηγόριος Καραλής και Δημοσθένης Χαλκιόπουλος.

7.- Παραδοσιακά όργανα: Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι) και Χάρης Παπανικολάου (ούτι).

8.- Αφηγητές: Νικόλαος Βλαχάκης και Βασίλειος Χαλικιάς.

9.- Δημιουργία οπτικοαουστικού υλικού: Βασίλειος Χαλικιάς.

10.- Επιμέλεια οπτικοαουστικού υλικού: Αθανάσιος Καραμολέγκος.

11.- Διεύθυνση Μουσικών συνόλων: Ελευθέριος Καλκάνης.

kottorosioannisΜετά την παρουσίαση του ορατορίου, που συνεκίνησε όλους τους παρισταμένους και καταχειροκροτήθηκε, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κόττορος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες στην παρουσίασή του.

Ακολούθως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για το συνεχές ενδιαφέρον του για το Σχολείο, την Επιτροπή Πρωτοκλητείων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων, το Πανεπιστήμιο Πατρών για την παραχώρηση του χώρου, τους αποφοίτους του Λυκείου, κληρικούς και λαϊκούς που ήρθαν από μακριά για την εκδήλωση, Διευθυντές και Καθηγητές Εκκλησιαστικών Σχολείων που λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους καθηγητές που δίδαξαν και διδάσκουν στο σχολείο και έδωσαν το καλλίτερο κομμάτι του εαυτού τους, για την κατάρτιση ικανών στελεχών της Εκκλησίας αλλά και της κοινωνία μας.

Ακολούθως, ο Διευθυντής, κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών να προσέλθει στο βήμα για την απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Πρώτος κλήθηκε και του απονεμήθηκε ειδική τιμητική πλακέττα,  ο Πρωτοπρεσβ. π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο οποίος επί 30 συναπτά έτη υπηρέτησε το Σχολείο ως Διευθυντής, αλλά και ως μέλος του Υπηρεσιακού και Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και ως μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, σε αντιφώνησή του, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών και το Διευθυντή του Σχολείου για την τιμητική αυτή διάκριση.

Στη συνέχεια εκλήθησαν και έλαβαν τιμητικές διακρίσεις:

Α) Υπηρετήσαντες Καθηγητές:

1.- Πρωτοπρεσβ. π. Ερμόλαος Μασσαράς,

2.- Ιωάννης Ανδρεώλας,

3.- Παύλος Ιωαννίδης,

4.- Δημήτριος Παπαθανασόπουλος,

5.- Φώτιος Μπαρούτας.

Β) Από το Διοικητικό Προσωπικό:

1.- Πρωτοπρεσβ. π. Θεμιστοκλής  Δρουκόπουλος,

2.- Αρχιμ.  π.     Χρύσανθος    Στελλάτος

3.- Κωνσταντίνα  Νικολοπούλου,

4.- Παναγιώτα      Μασσαρά,

5.- Ευφροσύνη     Μακρυγιάννη.

Γ)  Από τη Σχολική Εφορεία:

1.- Αρχιμ.   π. Συμεών   Χατζής,

2.- Αρίστος      Παντελής,

3.- Γεράσιμος  Μανιάκης,

4.- Γεώργιος    Κατσούλας,

5.- Αλέξανδρος  Κοσμόπουλος,

6.- Ιωάννης      Αθανασόπουλος.

Στο τέλος της εκδηλώσεως, εψάλη η φήμη του Σεβασμμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, και στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου προσφέρθηκαν γλυκίσματα και αναψυκτικά.