Η Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών

Στις 13 Νοεμβρίου γιορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια η εορτή του προστάτη του Σχολείου μας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Κατά τη Θεία Λειτουργία λειτούργησε ο Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, μαζί με τον Αρχιμ. π. Γερβάσιο Παρακεντέ και τον μαθητή του Σχολείου Ιεροδιάκονο π. Χρήστο Λυκουρέση.

Μίλησε επίκαιρα ο π. Αμβρόσιος, ο οποίος εστίασε την ομιλία του σε τρία θεμελιώδη σημεία της προσωπικότητας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπως αυτά προβάλλονται στο Συναξαριστή του και τα οποία είναι:

1) Η μελέτη της κοσμικής και της Εκκλησιαστικής γραμματείας. 2) Η άσκηση στη ζωή. Και 3) Η προσευχή.

Στη συνέχεια μετέφερε τη χρησιμότητα των σημείων αυτών της προσωπικότητας του Αγίου, στη ζωή των μαθητών και την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία τους, όπως και γενικότερα όλων των μελών της Εκκλησίας μας.

Αυτή τη σημασία έχει η τιμή του προστάτη ενός Σχολείου και μάλιστα Εκκλησιαστικού.

Χρειάζεται δια βίου μελέτη τόσο της Αγίας Γραφής, όσο και των Πατερικών Κειμένων, αλλά και παράλληλα διαρκής μόρφωση και ενημέρωση για τα όσα συμβαίνων στην κοινωνία και στην επιστήμη γενικότερα.

Χρειάζεται συνεχής άσκηση και αγωνιστικότητα, ώστε ο Χριστιανός να μην είναι αδόκιμος και ανάξιος της κλήσεώς του και της αποστολής του.

Η προσευχή είναι η κινητήριος και τελειοποιός δύναμη για όλα τα προηγούμενα.

Τέλος, ο ομιλητής ανέφερε, ότι το κατόρθωμα της πορείας μας και της σύνδεσής μας με το Χριστό, είναι η σύνδεσή μας από τη ζωή αυτή, με έναν Άγιο, τον οποίο πρέπει να τον κάνουμε φίλο μας. Ένας τέτοιος φίλος μας πρέπει να είναι και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο προστάτης του Σχολείου μας.