ΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-13 ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Την 26η Ιουνίου 2013 με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε λαμπρή εκδήλωση στο Γεν. Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων  του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλατζής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μυκόνου κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ, Πρόεδρος της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και η Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Εστίας κ. Καλή Αλυσανδράτου.

Παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτ. Αχαΐας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Ιωάννης Δημαράς,  οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θεοχάρης Μασσαράς και Χαράλαμπος Στανίτσας, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, η Δ/ντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ευγενία Πιερρή, Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, πρ. Δ/ντής του Εκκλ. Λυκείου  κ.λ.π.  

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του Εκκλησ. Λυκείου Πατρών  αποδίδοντας επίκαιρους  Εκκλησιαστικούς ύμνους της Πεντηκοστής.

Στη  συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Άγιο Σύρου, πρόεδρο της Εστίας Εκκλ. Εκπαιδεύσεως, καθώς και το Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλατζή.  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στην Εκκλησιατική Εκπαίδευση στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και στην Εκκλησιαστική Εστία, τα οποία στεγάζονται σε νεόδμητο κτίριο και είναι προσφορά αγάπης της τοπικής Εκκλησίας στα παιδιά και ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο Άγιο Σύρου, όσο και τον Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων, καθώς επίσης και την κ. Κ. Αλυσανδράτου για τη βοήθεια που παρέχουν στην απρόσκοπτη λειτουργία τόσο του Λυκείου, όσο και της Εκκλ. Εστίας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος  ευχαρίστησε και μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Διευθυντή, τους καθηγητάς, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό τη του Λυκείου και της Εστίας.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Εκκλ. Λυκείου Πατρών κ. Ιωάννης Κόττορος και αναφέρθηκε στον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας του Σχολείου, της Εκκλ. Εστίας, αλλά και στην άριστη συνεργασία που έχει με την τοπική Εκκλησία, την ιερά Σύνοδο, την Εστία Εκκλησ. Εκπαιδεύσεως, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, ευχαριστώντας όλους για την αμέριστη βοήθειά τους.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλατζής, ο οποίος με λόγους μεστούς νοημάτων αναφέρθηκε στο έργο και προσφορά της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης  και στην ανάγκη λειτουργίας των Εκκλησ. Σχολείων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και χειροκροτήθηκε για την αναφορά του στην αξία της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης, στη στενή σχέση της Εκκλησίας μας με την Ελληνική κοινωνία και στην ανάγκη διατήρησης της πνευματικής ικμάδας του Γένους μας, η οποία στηρίζεται και βασίζεται στις πνευματικές ρίζες που καλλιέργησε για 2.000 χρόνια στον τόπο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών για το νεόδμητο και πρωτότυπο κτίριο, τον Διευθυντή, τους καθηγητάς αλλά και όλο το προσωπικό του Σχολείου για τον άψογο τρόπο λειτουργίας του Σχολείου.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Σύρου, αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι ρίζες της είναι στο Κρυφό Σκολειό, τότε που η Εκκλησία κράτησε αναμμένη τη δάδα της ελπίδας του Γένους μας και αναφέρθηκε  στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να λειτουργούν άψογα οι κατά τόπους Εκκλησιαστικές Εστίες.

Τέλος εξέφρασε τον έπαινό του για το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών, που αποτελεί πρότυπο σχολείο, αλλά και την άριστη λειτουργία της Εκκλ. Εστίας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των τοπικών αρχόντων.

Η εορταστική εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή των τίτλων σπουδών στους τελειοφοίτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών σχολικού έτους 2012-13 και με την απονομή επαίνων και τιμητικών διακρίσεων στους διακριθέντες για την επιτυχία τους στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, αποφοίτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών του έτους 2012.

Εν συνεχεία τιμήθηκαν  με την προσφορά ειδικής πλακέτας οι συνταξιοδοτηθέντες καθηγητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, κ. Παναγιώτη Πανογεώργο και κα Αικατερίνα Κουνάβη.

Μετά τη λήξη της τελετής ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Εκκλησιαστικού Λυκείου και της Εστίας και παρετέθη γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι προσκεκλημένοι μαζί με τους καθηγητάς και τους μαθητάς.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος η χορωδία τραγούδησε συνοδεία παραδοσιακών οργάνων από μαθητές του Λυκείου πρόγραμμα με  δημοτικά τραγούδια.