ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝ. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 12-09-2013

Με την  έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2013-14 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ.  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Λύκειο και τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού.

Ο Σεβασμιώτατος μετά τον αγιασμό μίλησε με λόγια πατρικά στα παιδιά, αναφερθείς στη μεγάλη ευλογία που έχουν να είναι μαθητές  του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, στην αξία της κατά Θεόν γνώσεως και σοφίας, καθώς και στον εδρασμό της ζωής και της προόδου των μαθητών επάνω στις ακατάλυτες και αιώνιες αξίες  και παραδόσεις της Ορθόδοξης πατρίδος μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Εκκλησιαστική Εστία, η οποία λειτουργεί στο ίδιο χώρο, υπό άριστες συνθήκες και φιλοξενεί παιδιά από άλλες περιοχές που φοιτούν στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών.

Επίσης αναφέρθηκε στην εργασία που γίνεται στο Σχολείο από το Διευθυντή κ. Ιωάννη Κόττορο και από όλο το Διδακτικό και Διοικητικό προσωπικό. Αναφέρθηκε επίσης και επήνεσε και το προσωπικό της Εκκλησιαστικής Εστίας.
Μετά τον Σεβασμιώτατο μίλησε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κόττορος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειακός Διευθυντής κ. Γεώργιος Παπαναγιωτόπουλος και η Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας κ. Ευγενία Πιερή.

Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννης Κόττορος ανέφερε:
Σεβασμιώτατε, Πανοσιολογιώτατοι, Αιδεμοσιολογιώτατοι  κ. Περιφερειακέ Διευθυντά Π.&Δ. Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος, κ Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αχαΐας, κ.κ Σχολικοί Σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες , αγαπητά μας παιδιά  . Μια νέα χρονιά αρχίζει με την πρόκληση συντελεσμένων αλλαγών που αφορούν τα νέα προγράμματα σπουδών Γυμνασίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ .
Μια νέα χρονιά που φέρνει μαζί της νέες προκλήσεις ,νέους σχεδιασμούς, αλλά και δύσκολες συνθήκες για την εφαρμογή των νέων επιλογών που καλούμαστε όλοι μας ? φορείς, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές ? να ανταποκριθούμε.
Μιλάμε συχνά ότι η κρίση στην πατρίδα μας είναι κυρίως  πνευματική .Πράγματι η κρίση είναι βαθειά πνευματική. Η οικονομική κρίση έτσι ή αλλιώς κάποια στιγμή θα βελτιωθεί. Η έλλειψη πνευματικότητας είναι το ζητούμενο και αυτό θέλει πολύ χρόνο να διορθωθεί. Γιατί βέβαια άλλο μιά μεταρρύθμιση στην παιδεία που βλέπει συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα -από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο -  και άλλο αποσπασματικές ρυθμίσεις ή αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων κάθε έξι ? επτά χρόνια.
Η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το Δημόσιο σχολείο πρέπει να αποτελεί ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα της πολιτείας. Η παιδεία δεν πρέπει να πληρώσει το «μάρμαρο» της κρίσης σε βαθμό που δεν της αναλογεί και δεν της πρέπει .
Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος περνούν μέσα από την εξυγίανση και την αναβάθμισή του και όχι μέσα από την κατάργηση ή υποβάθμιση βασικών πυλώνων του όπως η ιστορία, τα θρησκευτικά και χθές μπήκαν στο στόχαστρο και τα Αρχαία Ελληνικά, όταν στην Αγγλία  διδάσκονται στα Δημοτικά,στις ηλικίες δηλαδή επτά έως ένδεκα.
Μήπως υπάρχει μετά τον «συνωστισμό» της Σμύρνης,  την μή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και «συνωστισμός εν κρανίω»; ΟΧΙ. Προφανώς δεν είναι τυχαίο οτι στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα μας, κατά την οποία η παιδεία μας έχει ανάγκη από στηρίγματα, επαναφέρεται από τους ίδιους κύκλους η αμφισβήτηση ιστορικών γεγονότων,  με υποτιθέμενο κριτικό τρόπο, αλλά και μία ξεκάθαρη απόρριψη της προβλεπόμενης όμως και από το Σύνταγμα καλλιέργειας της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών. Και δεν θα είχαν ιδιαίτερη αξία  οι θέσεις αυτές εάν δεν προερχόταν από τα χείλη ενός ανθρώπου που έχει τη θεσμική ιδιότητα της βουλευτού του Ελληνικού κοινοβουλίου. Μήπως η εικόνα της βαθειάς πνευματικής κρίσης είναι η εικόνα του κοινοβουλίου μας ; Γιατί το λέγω αυτό: οι τόνοι και τα πνεύματα ήταν η μουσικοί των Ελληνικών λέξεων. Το νομοσχέδιο που προέβλεπε την κατάργησή τους ψηφίστηκε ώρα 6:00 το πρωί από τρείς βουλευτές του κοινοβουλίου και έγινε νόμος του κράτους.

Αγαπητοί  συνάδελφοι και γονείς, απαιτείστε πολιτικούς που να αγαπούν τον τόπο περισσότερο από τα στενά μυαλά και τα συμφέροντά τους, που να σέβονται την πίστη μας , την ιστορία μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμά μας περισσότερο από όσο προσδοκούν την ψήφο, που να πονούν για το κατάντημά μας περισσότερο από όσο υποτάσσονται στίς ξένες σκοπιμότητες.

Το σχολείο μας πέρα από πηγή γνώσης συνιστά και φορέα αξιών. Οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της αγάπης  είναι τα θεμέλια της σχολικής ζωής, της σχέσης εκπαιδευτικού με μαθητή και  γονέα .Πρέπει να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας αισιοδοξία. Να τα αφήσουμε  «πάση θυσία» ανέγγιχτα από την κρίση. Με αυτές τίς αξίες ζωντανές και παρούσες στην καθημερινότητά μας η χρονιά που ξεκινάει μπορεί να είναι και δημιουργική και ελπιδοφόρα.

Παιδιά μας,
Μόλις πρίν από λίγο ολοκληρώθηκε ο Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος έχει και την πνευματική καθοδήγηση του Εκκλησιαστικού μας Σχολείου. Ο Αγιασμός δεν επιβάλλεται με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Αυτοί που έβαλλαν αυτούς τους Αγιασμούς στη ζωή μας το πίστευαν. Πίστευαν ότι μαζί με την ανθρώπινη προσπάθεια χρειάζεται  ο φωτισμός και η βοήθεια του Θεού. Πίστευαν στον Θεό. Είχαν σχέση ζωντανή μαζί Του. Τον ήθελαν στη ζωή τους ως ότι πολυτιμότερο υπάρχει. Πιστεύω, οτι και εσείς που ελεύθερα επιλέξατε αυτό το σχολείο θέλετε όλα να αρχίζουν με την ευλογία  του Θεού. Αν  είναι έτσι, τότε η σημερινή μέρα είναι η πιό σημαντική της χρονιάς.

Σήμερα όμως τον ξεχάσαμε τον Θεό και απλά τον διατηρούμε  για να τον αμφισβητούμε και να τον βρίζουμε. Και να που καταντήσαμε. Χωρίς Αυτόν η ζωή μας χαρακτηρίζεται  από κρίση, αδιέξοδα, σύγχυση, αυτοκαταστροφικότητα, βία και παραλογισμό.

Έρχεστε σε ένα ασφαλές και σύγχρονο σχολικό περιβάλλον, με σεβασμό στην Ελληνορθόδοξη παράδοση. Σε ένα περιβάλλον που πέρα από την μάθηση και την γνώση προβάλει τις αξίες που χρειάζεστε για να πλημμυρίσουν τις καρδιές σας. Κλείστε τα αυτιά σας στις προκλήσεις, στο ψέμα, στη μετριότητα, τον συμβιβασμό, στη μιζέρια . Διεκδικείστε την πνευματική ελευθερία σας. Αγωνιστείτε μαζί μας για την πίστη μας, την παράδοσή μας, τη γλώσσα μας, την ιστορία μας. Τότε η νέα χρονιά θα είναι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ . Σας το εύχομαι με όλη μου την καρδιά.

Εύχομαι στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς επιτυχία στο υπεύθυνο παιδαγωγικό μας έργο και μια δημιουργική και καρποφόρα σχολική χρονιά. Είμαι βέβαιος  και αποτελεί πεποίθησή μου ότι το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών διαθέτει εκπαιδευτικούς με υψηλό αίσθημα ευθύνης, βαθειά γνώση και πίστη στις αξίες της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  κκ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ  για την αγάπη και το ενδιαφέρον του στο Σχολείο μας . Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, στην Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας  κ Ευγενία Πιερρή για την συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου μας, στους σχολικούς συμβούλους κκ Δημακόπουλο Δημήτριο  και Παπαδημητράκη Δημήτριο, στους αιδεσιμολογιωτάτους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Νικόλαο Σκιαδαρέση και π. Ερμόλαο Μασσαρά για την προσφορά τους ως εκπαιδευτικοί στο Σχολείο μας, τον Αρχιμ. π. Χρύσανθο Στελλάτο για την προβολή του έργου του Σχολείου μας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ»,τον Διευθυντή της Εστίας μας  Πανοσιολογιώτατο π. Γερβάσιο, τον π. Δημήτριο Παπαγεωργίου ο οποίος εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και τους αποφοίτους μαθητές μας οι οποίοι με εμπιστοσύνη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μας .