Οι μαθητές του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Ιστιοφόρο Kruzenshtern

Την ευκαιρία να επισκευθεί το εντυπωσιακό και επιβλητικό ιστιοφόρο «Kruzenshtern» (Κρουζενστέρν), είχε αντιπροσωπεία μαθητών του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους κ. Μπούτσικα Βασίλειο (Πληροφορικής) και Κώσταλο Νικόλαο (Θεολόγο).

Το ιστιοφόρο κατέπλευσε και αγκυροβόλησε στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, στον μώλο Αγίου Νικολάου, στα πλαίσια επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη Νίκη της Ρωσίας στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941 ? 1945. Το Ιστιοφόρο απασχολεί προσωπικό 175 ατόμων. Οι 115 είναι εκπαιδευόμενοι πλοίαρχοι από το Πανεπιστήμιο του Καλίνινγκραντ, που κάνουν πρακτική άσκηση πάνω στο επάγγελμά τους, ενώ το πλήρωμα ανέρχεται σε 60 άτομα. Το «Kruzenshtern» είναι τετρακάταρτος μυοδρόμωνας μήκους 115 μέτρων, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1926 στη Γερμανία για τον γερμανικό εμπορικό στόλο. Το 1946 δόθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο των γερμανικών αποζημιώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ονομασία του Kruzenshtern είναι προς τιμήν του περίφημου Ρώσου θαλασσοπόρου Ιβάν Φιοντόροβιτς Κρουζενστέρν.

Οι μαθητές εντυπωσιασμένοι περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού πλοίου, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκπαιδευόμενους πλοιάρχους, μιας και ένας από τους μαθητές του σχολείου μας μιλάει την Ρωσική γλώσσα. Εκείνο που εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν η ύπαρξη παρεκκλησίου εντός του ιστιοφόρου, αφού η Ορθόδοξη πίστη αποτελεί κοινό γνώρισμα των Ρώσων και των Ελλήνων.