Η γιορτή της εθνικής επετείου στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών

Με κάθε λαμπρότητα και πατριωτικό παλμό εορτάστηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου η επέτειος της Επανάστασης του 1821, στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Τη γιορτή παρουσίασαν οι μαθητές Αθανασόπουλος Αναστάσιος, Δασκαλάκης Μαρίνος, Μιχαλόπουλος Χρήστος, Ριτσίκαλης Γεώργιος και Παναγιωτόπουλος Παρασκευάς. Η χορωδία του σχολείου απέδωσε ύμνους και επίκαιρα τραγούδια υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Παύλου Μάλλιαρη με τη συμμετοχή μουσικών οργάνων, που έπαιζαν οι μαθητές Μούζος Κωνσταντίνος (κλαρίνο), Σωτηρόπουλος Παναγιώτης (βιολί) και Ρουμελιώτης Γεώργιος (μπουζούκι).

Παράλληλα προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με το περιεχόμενο της εορτής, ενώ τονίστηκε η προσφορά μεγάλων ηρώων του Απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων όπως του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Επιπλέον έγιναν ιστορικές αναφορές σε γεγονότα αυτοθυσίας των Ελλήνων, όπως το Σούλι, το ολοκαύτωμα στο Κούγκι και ο Ζάλογγος.

Η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Ανδριάνα Ανδριοπούλου αναφερόμενη στο βαθύτερο περιεχόμενο της Ελληνικής Επανάστασης, τόνισε ότι «η διάθεση αυτοθυσίας των Ελλήνων ήταν το φως που φώτιζε αμυδρά αλλά αδιάκοπα το άγιο καντήλι της ελπίδας και της πίστης στην τελική ανάσταση του Γένους. Αυτό το φως απαιτούν και οι σημερινές δύσκολες μέρες, να στραφούμε στις πνευματικές μας ρίζες και κυρίως στην πηγή της Ορθοδοξίας, για να αντλήσουμε πνευματική και ηθική δύναμη και να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή γενιτσαρισμού».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο διευθυντής κ. Ιωάννης Κόττορος, υπογράμμισε ότι «εκείνο που δε μπόρεσε ποτέ κανείς να αφαιρέσει από τους  Έλληνες είναι η Εθνική υπερηφάνεια» και κατόπιν  παράδωσε τη σημαία στον αριστούχο μαθητή  της Γ΄ Λυκείου και σημαιοφόρο του σχολείου μας Σωτήριο Γιαννακόπουλο. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.